KULTURA PICIA WÓDKI

Wódka cieszy się dużą popularnością w Polsce i w Europie Wschodniej. Spożywana na różne sposoby – solo, w formie drinków, jako dodatek do grzańca lub na kościach lodu, przez wielu uważana jest za jeden z najlepszych alkoholi mocnych na świecie. Jak pić wódkę? Czy degustacja czystej wódki może być sztuką? Jak wybrać odpowiedni trunek?

Ogólne zasady

Wódkę należy spożywać odpowiedzialnie i z rozsądkiem. Jest to mocny alkohol, więc należy go pić powoli – małymi porcjami. Wódkę zakąsza się przekąskami lub popija. Koneserzy uważają, że wódka najlepiej smakuje odpowiednio schłodzona.

Przekąski

Czystą wódkę podaje się zazwyczaj w towarzystwie przekąsek gorących np. bigosu, warzyw w cieście czy grzanek lub zimnych – wędlin, sałatek, marynowanych grzybków, śledzia. Wódka może towarzyszyć głównym posiłkom lub długim biesiadom przy stole. Klasyczna wódka nie najlepiej komponuje się ze słodkimi deserami. A już na pewno nie należy jej spożywać na pusty żołądek.

Do popicia

Smakosze nie popijają wódki wcale. Pozostali chętnie sięgają po napoje gazowane czy soki. Specjaliści zaś uważają, że lepszą alternatywą są soku, które spowolniają tempo wchłaniania się alkoholu do krwii. Zdecydowanie odradza się popijanie wódki innym mocnym alkoholem, winem czy piwem.

Szkło

Ilość kieliszków do wódki jest ogromna – różnią się one głównie kształtem i pojemnością. Najczęściej wybierane są tradycyjne kieliszki o pojemności 35-40 ml. Alternatywą dla wódek klasy premium są kieliszki z wysoką nóżką. Wódkę na kościach lodu, można serwować w niskiej szklance z grubym dnem typu tumbler.

Degustacja wódki

Wódkę podobnie jak inne rodzaje alkoholi, można smakować bez pośpiechu, oddając się ceremonii degustacyjnej. Jeśli chcemy w taki sposób cieszyć się smakiem wódki, powinniśmy pamiętać o kilku rzeczach:

  • Do degustacji najlepiej nadają się wódki klasy premium.
  • Każdy rodzaj wódki powinien być spożywany w innym kieliszku. Jeśli do degustacji wybieramy 3 produkty, każdy powinien być wlany do osobnego kieliszka.
  • Alkohol należy degustować w niewielkiej ilości np. 20 ml na porcję.
  • Po każdym łyku, należy przepłukiwać usta wodą.

Toast za toastem

Choć wódka często towarzyszy toastom podczas imprez, spotkań, wesel to faktem jest, że nie stanowi ona najodpowiedniejszego wyboru. Do wznoszenia toastów należy wybrać wino musujące lub czerwone, które jest znacznie bardziej wykwintne i eleganckie.

Wódka a kac

Wiele osób utożsamia spożycie wódki, z kacem, który pojawia się na dzień następny. Faktem jest, że zbyt duża ilość mocnego alkoholu może się przyczynić do pojawienia się kaca i nie ma skutecznych działań, które w takim przypadku byłyby pomocne. Aby uniknąć kaca warto pamiętać o kilku elementach:

  • wódkę należy spożywać powoli;
  • nie należy pić na pusty żołądek;
  • przed konsumpcją mocnego alkoholu, warto zjeść tłusty, wysokobiałkowy posiłek,
  • każdą porcję alkoholu należy popijać wodą lub sokiem;
  • nie należy stronić od przekąsek w trakcie picia.

Shoty i long drinki

Na bazie wódki można stworzyć ogromną ilość kolorowych drinków i koktajli. Wódka w formie shotów z twistem to bardzo smaczna alternatywa dla imprezowiczów. Long drink to z kolei świetna orzeźwiająca opcja na trunek, który można sączyć powoli.