CHOYA - JAPOŃSKIE WINO ŚLIWKOWE

Choya to wspaniałe wino pochodzące z kraju Kwitnącej Wiśni. Trunek z zielonej śliwki Ume ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Choya nazwana jest winem, ale sposób produkcji ekspresji, znacząco wybiega poza klasyczne ramy produkcji wina. Japoński trunek doskonale smakuje pity solo, ale z dużą łatwością można go serwować w towarzystwie jedzenia. Poznaj wszystkie sekrety Choya!

Choya

Wino śliwkowe, które pozyskuje się z japońskich owoców Ume. Jest to rodzaj moreli, często mylonej ze śliwką. Ma zielony kolor i jest bogata w witaminę C, kwasy owocowe i składniki mineralne. W portfolio marki Choya znajdują się również inne produkty, takie jak wino ryżowe czy trunki na bazie zielonej herbaty.

Choya Umeshu Green Tea 7,5%

Wino Choya Dry 10%

Wino Choya Original 10%

Wino Choya SIlver Red 10%

Wino musujące The Choya Ume Salute 5,5%

Ume

Owoc śliwki, nasycony składnikami mineralnymi, kwasami owocowymi, witaminą C, potasem oraz wapniem. Ume usuwa zmęczenie, dodaje energii, a do tego oczyszcza organizm z toksyn i pomaga w walce z bezsennością. Dodatkowo ume zwalcza bakterie i korzystnie wpływa na zwiększenie odporności. Japończycy już ponad 400 lat temu odkryli recepturę trunku na bazie ume i od tego czasu uważają wino śliwkowe za swój narodowy napój.

Historia marki

Marka Choya została założona w 1914 roku. W 1924 roku rozpoczęto produkcję win oraz brandy, a w 1959 roku powstały pierwsze trunki oparte o owoc “śliwki” ume. Owoc ume maceruje się w cukrze i shochu, czyli japońskim spirytusie destylowanym. Choya wyróżnia się słodkim smakiem, owocowym aromatem i nutami migdałów oraz marcepanu. Koneserzy wskazują, iż Choya bliżej do słodkiej nalewki czy likieru, niż do wina.

Rodzaje

Choya dostępna jest w wielu wariantach smakowych, które można dopasować do indywidualnych upodobań i preferencji:

  • Choya Silver.

Podstawowy produkt w portfolio marki. Produkowany na bazie zielonych owoców ume, cukru i japońskiej wódki shochu.

  • Choya Silver Red.

Powstaje na bazie podobnej receptury jak Choya Silver, jednak w tym przypadku dodawane są liście shiso, które nadają trunkowi różowego koloru.

  • Choya Original.

Ekspresja bardziej esencjonalna niż Choya Silver.

  • Choya Dry.

Wersja wytrawna, która również powstaje na bazie owoców ume.

  • Choya Ume Salute Sparkling.

Musująca Choya dla amatorów bąbelków.

Food pairing

Choya to bardzo uniwersalny trunek. Śliwkowe wino można potraktować jako aperitif – delektowanie się jego smakiem przed posiłkiem, z pewnością pobudzi kubki smakowe. Choyę można podawać na kościach lodu lub w towarzystwie dań na bazie owoców morza lub ryb. Słodki smak trunku dobrze komponuje się z pikantnym stylem kuchni azjatyckiej. Na bazie Choya można również przygotować koktajl lub drink.

Ciekawostki

  • Choya to trunek na bazie owoców ume, które wyglądem przypominają śliwki. Te dwa owoce różnią się jednak między sobą między innymi kwasowością. Ume ma kwasowość na poziomie 4-5%, a śliwka na poziomie 1-2%. W miarę dojrzewania, owoc ume staje się jeszcze bardziej kwasowy.
  • Owoc ume wykorzystuje się podczas procesu produkcji w całości. Miąż i pestka w środku nadają trunkowi charakterystyczny posmak.
  • Japończycy wierzą, że ume może zabić trzy rodzaje trucizn: w wodzie, jedzeniu i w krwii.
  • Najmocniejszym produktem marki Choya jest Choya Sake – zawiera 15% alkoholu. Najsłabszym zaś Choya Ume Salute Sparkling 5,5% alkoholu.
  • Wino Choya można kupić nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni. Polska marka Pinot jest jej dystrybutorem.

Zobacz wina Choya tutaj