Koniak cieszy się ogromną popularnością i uznaniem. Utożsamiany z luksusem, szacunkiem i wykwintną elegancją, trunek zadowoli nawet bardziej wymagające podniebienia. Alkohol ten pochodzi z Francji, a konkretnie z regionu o nazwie Cognac. Jest to ekspresja, która oferuje różnorodne profile smakowe i wielopoziomowość. Jak powstaje koniak? W jaki sposób degustować szlachetny trunek? Jak wybrać produkt o wysokich walorach smakowych i aromatycznych?
Pochodzenie i historia
Nazwa trunku została zaczerpnięta od nazwy malowniczego, francuskiego regionu, z którego alkohol pochodzi. Podobno koniak odkryto dzięki holenderskim kupcom. Kupowali oni wino we Francji, a następnie na statkach przewozili do swojej ojczyzny. Trunek ten jednak psuł się podczas długiej podróży. Po dotarciu do celu, Holendrzy destylowali alkohol ponownie. Można więc przypuszczać, że koniak odkryto przez zupełny przypadek. Do produkcji koniaku potrzeba wina – białego, francuskiego. Owoce zbiera się na przełomie września i października. Ekspresję poddaje się podwójnej destylacji w alembikach szarentejskich. Później alkohol przelewa się do dębowych beczek. Formuła leżakuje w nich aż do momentu rozcieńczenia. Najczęściej uzyskuje ona wtedy zawartość 40% ABV.
Rodzaje koniaku
Na etykietach umieszczonych na butelkach koniaku, można wyczytać informacje, dotyczące zawartości szkła. Wśród podstawowych typów koniaku wyróżnia się:
- VS Cognac.
Very Special. Ma minimum dwa lata.
- VSOP Cognac.
Very Superior Old Pale. Dojrzewa minimum cztery lata.
- XO Cognac.
Extra Old. Leżakuje w dębowych beczkach minimum dziesięć lat.
Jak wybrać koniak?
Pierwsza degustacja koniaku, będzie z pewnością nie lada doświadczeniem. Wybierając trunek, należy zwrócić uwagę np. na rozpoznawalność producenta oraz cenę. Na początek można postawić na przystępną cenowo pozycję, młodą i prostszą. Twoją uwagę podczas zakupów powinno zwrócić Remy Martin, Hennessy czy Martell.
Jak degustować koniak?
Starszą ekspresję zdecydowanie zaleca się degustować bez dodatków – na czysto. Jeśli masz ochotę na drinki, wybierz nieskomplikowane, młode pozycje. Rekomendowana temperatura spożywania trunku jest dyskusyjna – wiele zależy od indywidualnych upodobań i preferencji.
Idealny koniak
Dobry jakościowo koniak wyróżnia się następującymi cechami:
- Wiek.
Wysokiej jakości koniaki zaczynają się od XO (Extra Old). Długi okres leżakowania przydaje trunkowi walorów smakowo-aromatycznych.
- Rodzaj winogron.
To, z jakich winogron powstaje koniak i w jakiej winnicy ma ogromny wpływ na złożoność i potencjał produktu finalnego.
Znani producenci
Najlepsi producenci w branży to Hennessy, Remy Martin, Martell. Są to największe domy koniakowe pod względem produkcji i światowej ekspozycji. Stanowią aż 90% światowego rynku. Warto jednak od czasu do czasu eksperymentować z niektórymi mniej znanymi domami.
Szkło do koniaku
Właściwe kieliszki do degustacji koniaku powinny mieć kształt tulipana, z wydłużoną nóżką. Taka konstrukcja zapewnia dużą powierzchnię dla płynu, jednocześnie pozwalając mu oddychać i kierować aromat w górę. Inną opcją jest kieliszek do brandy, zwany również snifter. Jest on mniej popularny niż tulipan. Ten rodzaj naczynia ma krótką nóżkę i szeroki dzwon, który zwęża się przy krawędziach.
Czy do koniaku można dodać wodę?
Specjaliści i znawcy tematu rekomendują dodanie kilku kropel wody do degustowanego alkoholu. Dodanie wody uwalnia więcej aromatów i smaków, ukrytych w ekspresji oraz łagodzi subtelnie moc alkoholu. Jedna lub dwie krople czystej wody źródlanej w zupełności wystarczą, aby cieszyć się zaletami szlachetnego koniaku.
Szukasz dobrego wina? Zajrzyj na https://www.barellmo.pl/